
Επιλογής
Επιλογής
🔵 🔴 🟡 Περιγραφή μαθήματος
Το μάθημα στοχεύει στο να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται ο εξωτερικός Σκηνικός χώρος μέσω του σχεδίου, του όγκου, του χρώματος, της τονικότητας, του φωτισμού και του ήχου και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία στην σύγχρονη Σκηνογραφία, αλλά επίσης στην Αρχιτεκτονική, στην Γλυπτική, στην Installation Art,και σε όλες τις υπόλοιπες τέχνες και θεατρικές δράσεις που συνδιαλέγονται με τον Δημόσιο χώρο. Έτσι Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Installation Art-Environmental Art θεωρούνται ως ενιαίο πεδίο αλληλεπίδρασης. Θα δοθεί έμφαση στην κατασκευή και παρουσίαση του εξωτερικού σκηνικού χώρου ως αυτόνομης εικαστικής σύνθεσης, στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται και στη συσχέτιση του εξωτερικού σκηνικού με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. θα υπάρξει ιδιαίτερος σχεδιασμός για Τοιχογραφία με στοιχεία graffiti, η οποία θα παρουσιαστεί δημόσια σε εξωτερικό χώρο.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές - φοιτήτριες θα είναι σε θέση να:
αντιμετωπίσουν τον εξωτερικό Σκηνικό χώρο ως μια πολυδιάστατη εικαστική σύνθεση με διευρυμένες δυνατότητες και επιρροές από άλλες μορφές Τεχνών, μελετώντας τα επιμέρους στοιχεία και συνδέοντας την λειτουργικότητα του χώρου με την αισθητική του.
παρουσιάζουν με διαφορετικές κατασκευαστικές τεχνικές (Storyboard, σκίτσα, ψηφιακή μακέτα, collages, photoshop, πλαστική μακέτα υπό κλίμακα) την ιδέα τους που αφορά την διαμόρφωση εξωτερικού Σκηνικού χώρου .
Παρουσιάσουν δημόσια project το οποίο θα είναι αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας σπουδαστών με μαθητές σχολείου
κατασκευάσουν Τοιχογραφία με στοιχεία graffiti που θα αναπαριστά σκηνικό .
να συνδυάζουν μεταξύ πολλών απόψεων και επιρροών και να αφαιρούν τα περιττά ,ώστε να προκύψουν τα αναγκαία μορφολογικά και εννοιολογικά στοιχεία .
χρησιμοποιούν την επικοινωνία- αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων, και την ομαδική συγχρονισμένη εργασία προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της Αισθητικής διαχείρισης εξωτερικού χώρου σε μεγάλη κλίμακα.
🔵 🔴 🟡 Θεωρία (2 ώρες)
Θεωρητικό υπόβαθρο : Θα παρουσιαστεί η Σκηνογραφία που σχετίζεται με τον Εξωτερικό χώρο και οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες πραγματώνεται αλλά και οι ξεχωριστές εκφραστικές της δυνατότητες. Τα εικαστικά επιμέρους στοιχεία (σχέδιο, χρώμα, τονικότητα, όγκος, υφές) και οι δυνατότητες τους, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συνθέτουν τον εξωτερικό Σκηνικό χώρο, διαμορφώνοντας τον σε μια κατασκευή η οποία είναι λειτουργική αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υπάρχει ως αυτόνομη αισθητική σύνθεση. Θα διερευνηθεί ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της Σκηνογραφίας και ο συσχετισμός της με την Ζωγραφική, την Γλυπτική, η αμφίδρομη σχέση της Σκηνογραφίας με την Αρχιτεκτονική, την Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη (Installation Art, Environmental Art, land Art, Ephemeral Art, Graffiti Art, Murals), καθώς και παράμετροι που αφορούν την ένταξη του εξωτερικού Σκηνικού χώρου σε διαφορετικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
🔵 🔴 🟡 Εργαστήριο (1 ώρα)
Καλλιτεχνικό εργαστήριο : Μαθαίνοντας σταδιακά αυτό το λεξιλόγιο, και με διορθώσεις και συζητήσεις, οι σπουδαστές/στριες θα εργαστούν σε ομάδες για να συνθέσουν εικαστικά Σκηνικό που θα μπορούσε για παράδειγμα να παρουσιαστεί σε Τοιχογραφία με στοιχεία graffiti.. Mε ποικίλες κατασκευαστικές τεχνικές θα δώσουν υλικότητα στην αναπαράσταση της ιδέας τους (σκίτσα, collage, photoshop, storyboard, ψηφιακή μακέτα, πλαστική μακέτα υπό κλίμακα), παρουσιάζοντας και θεωρητική εργασία που θα υποστηρίζει την συγκεκριμένη επιλογή καθώς και τις επιρροές που οδήγησαν σε αυτή.
Γλώσσα αξιολόγησης: Ελληνική
🔵 🔴 🟡 Μέθοδος αξιολόγησης:
Διαμορφωτική αξιολόγηση (50%) που περιλαμβάνει;
1. Παρουσίαση ντοσιέ/σύντομης εργασίας (σκαριφήματος), μετά από κάθε διάλεξη.
2. Παρουσίαση ντοσιέ/σύντομης καλλιτεχνικής εργασίας μετά από κάθε σεμινάριο.
Μαθησιακή διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
🔵 🔴 🟡 Συγγράμματα Μαθήματος [ΕΥΔΟΞΟΣ]
Hann, R., Beyond Scenography, Routledge,2018
Knight, K. Ch. 2008. Public Art: Theory, Practice and Populism. Oxford: Blackwell Publishing.
Rendell, J. 2006. Art and Architecture: a Place Between. London: IB Tauri.
Berger, A. A. (Ed.). 1998. The Postmodern Presence: Readings on Postmodernism in American Culture and Society. London: AltaMira Press.
Έξτρα Βιβλιογραφία
Kaye, Nick. Postmodernism and performance. vol. New directions in theatre (Macmillan, 1994).
Burian, Jarka. The scenography of Josef Svoboda. (Wesleyan University Press, 1974)
Shyer, Laurence. Robert Wilson and his collaborators. (Theatre Communications Group, 1989).
Payne, Darwin Reid. Scenographic imagination. (Southern Illinois University Press, 1993).
Brecht, Stefan. The theatre of visions: Robert Wilson. (Methuen Drama, 1994).